„Čo sa týka kvality úrody, vyzerá veľmi slušná, keďže sme mali pekne
rozdelené zrážky v priebehu celého roka, takisto sme mali pekné leto.
Všetko záleží už teraz na jeseni, takže dúfajme, že to babie leto, ktoré
sa zatiaľ ukazuje veľmi sľubne, by sa mohlo podpísať pod dobrý ročník
2021,“ uviedol.
S oberačkou odrody muškát žltý začali vo firme tento týždeň, oproti bežným rokom išlo o oneskorenie asi o 14 dní. „Bola
veľmi dlhá zima, pomalá jar, už kvitnutie viniča meškalo asi desať dní,
takže už to bola v podstate jarná záležitosť. Leto bolo super, ale
nedobehli sme to jarné meškanie,“ vysvetlil vinár. Zber hrozna bude pokračovať odrodami furmint a lipovina.
Pre výrobu povestných tokajských putňových vín bol podľa Ostrožoviča z pohľadu zrážok vynikajúci prelom augusta a septembra. „Padli
nám zrážky, ktoré sú nutné na tvorbu cibéb, nabieha nám pekné babie
leto a už je aj vidno na určitých lokalitách, hlavne na odrode furmint a
muškát žltý, že tvorba cibéb nabieha. Takže uvidíme, či sa rok 2021
podpíše pod putňové víno,“ dodal. Cibéba je zosušené hrozienko s vysokou koncentráciou cukru, napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea.
Oberačka vo firme, ktorá vyrába ľahké svieže aj putňové vína, trvá zhruba osem až desať týždňov. „Takmer denne oberáme niekde v počte 15 - 20 ľudí,“ konštatoval Ostrožovič.